Wat houdt fMRI onderzoek in?

Met fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging) onderzoek maken we foto’s van je hersenen terwijl je zinnen of verhaaltjes leest wanneer je in een MRI scanner ligt. Op die manier proberen we erachter te komen wat er in je hersenen gebeurt terwijl je aan het lezen bent.

Wat gebeurt er wanneer je meedoet aan fMRI onderzoek?

Wanneer je meedoet aan fMRI onderzoek vragen we je een dagdeel naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden te komen. Hier staat namelijk de MRI scanner. In totaal zal het onderzoek ongeveer 2,5 uur duren.

Wij halen je in de hal van het ziekenhuis op en nemen je dan mee naar een kamer waar we rustig aan je uitleggen wat je precies gaat doen. Natuurlijk kun je dan ook vragen stellen. Nadat je begrijpt wat de bedoeling is, mag je in de oefenscanner liggen. Hierdoor kun je dus alvast merken hoe het is om in een scanner te liggen.

Vervolgens gaan we naar de echte scanner. In totaal zul je ongeveer 45 minuten in de scanner liggen. We zorgen ervoor dat je lekker ligt, want het is belangrijk dat je tijdens de taak niet beweegt. Omdat de scanner best wel harde geluiden maakt, krijg je oordopjes in en een koptelefoon op. Via deze koptelefoon kunnen we met elkaar praten. We zorgen ervoor dat je genoeg pauzes tussendoor krijgt. Tijdens deze pauzes kun je naar leuke filmpjes kijken.

Wanneer je de scanner uitkomt, vragen we je om nog een aantal vragenlijsten in te vullen, wat spelletjes op de computer te doen en wat puzzels op te lossen.

Wat heb je eraan?

Je verdient €10,- per uur, je krijgt een leuke goodie bag. En het is natuurlijk ontzettend leuk om een keer in een MRI scanner te liggen!


Wil je meedoen?